15.6 C
Αθήνα
Δεκέμβριος 1, 2021
Abola.gr
ΕΠΣΑΝΑ

Σπύρος Λουκάτος: Οι εκλογές στην ΕΠΣΑΝΑ, οι «απαντήσεις» και τα σχέδια

Ο ισχυρός άνδρας της Θύελλας Ραφήνας μιλά για την εκλογική μάχη και όχι μόνο

(πηγή: irafina)

Ανακοινώθηκαν και επισήμως τα ονόματα που θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΕΠΣΑΝΑ. Αλήθεια πως αποφάσισες να κατέβεις σ αυτές τις εκλογές;

«Είναι κάτι που ο κόσμος του ποδοσφαίρου της Ανατολικής Αττικής το γνωρίζει πάνω από 7 με 8 μήνες. Το ξέρανε όλοι ότι μου είχε ζητηθεί από τον κ. Παπαμακάριο να βοηθήσω. Είχα πει τότε, ότι κάποια στιγμή πρέπει κάποιος άνθρωπος, κι απ’ την στιγμή που η Ραφήνα τυπικά έχει τις καλύτερες ομάδες τη Ανατολικής Αττικής, να βοηθήσει μέσα στην ΕΠΣΑΝΑ. Τουλάχιστον στον τομέα των Ακαδημιών που θα ήθελα να ασχοληθώ αλλά και στις Μικτές ομάδες. Πιο πολύ όμως στις Ακαδημίες. Γιατί είναι αμαρτία να μην υπάρχει ένας άνθρωπος από την περιοχή. Και το είχα δηλώσει πάρα πολύ καιρό. Μάλιστα δεν σας κρύβω και εκεί είναι το μόνο μου παράπονο, στην αρχή ήταν ενήμερη και η Τριγλία, είχα μιλήσει με τον κ. Νίκο Καβρίκα, και του είχα πει ότι επειδή πιστεύω ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος στην Ένωση από τη Ραφήνα, εγώ κάθομαι πίσω να μπεις εσύ μπροστά ή οποιοσδήποτε άλλος θέλετε από την Τριγλία και εγώ να μπω αναπληρωματικός. Μου είπε ότι η Τριγλία δεν ενδιαφέρεται, άρα μπες εσύ. Βέβαια τώρα στο τέλος έγιναν κάποιες αλλαγές και η Τριγλία αποφάσισε να πάει στο απέναντι στρατόπεδο».

Συνεπώς η απόφαση αυτή προϋπήρχε στο μυαλό σου και δεν ήταν κάτι το ξαφνικό. Τώρα, γιατί επέλεξες από τους δύο «μονομάχους» να συστρατευτείς με τον κ. Παπαμακάριο;

«Τον Γιώργο Παπαμακάριο τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια που τον έζησα εγώ στην ΕΠΣΑΝΑ, προσπάθησε να κάνει κάτι καλύτερο απ ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΠΣΑΝΑ έκανε κάποια βήματα προόδου στη σχέση της με την ΕΠΟ, επίσης έκανε κάποια βήματα. Επιπλέον δεν είναι τυχαίες οι πορείες που έκαναν οι Μικτές της Ένωσης τα τελευταία χρόνια. Ακόμα προσπάθησε να οργανώσει κάποια πράγματα καλύτερα. Δυστυχώς επειδή οι φετινές εκλογές της ΕΠΣΑΝΑ συμπίπτουν με τις ΕΠΟ, γίνανε πλέον εκλογές της ΕΠΟ, δεν γίνανε εκλογές της ΕΠΣΑΝΑ και έχει χαλάσει πολύ το πράγμα δυστυχώς».

Για τον κ. Γιαρένη, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος πρόεδρος με τον άλλον συνδυασμό ποια είναι η γνώμη σου;

«Με τον Δημήτρη Γιαρένη μιλάω και θεωρώ ότι είμαστε και φίλοι. Μιλάμε κάθε μέρα. Είχα μια διαφορετική άποψη με αυτό που πρέσβευε και ήθελε να φέρει εκείνος. Θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι όπως ο Παπαμακάριος και ο Βαγγέλης Τσεβάς, όπως τους καθαρίσανε από την διοίκηση της ΕΠΣΑΝΑ, γιατί ουσιαστικά τους εκθρονίσανε φέτος χωρίς λόγο, έπρεπε να πάρουν την ευκαιρία τουλάχιστον να τελειώσουν το έργο που είχανε ξεκινήσει. Τώρα επαναλαμβάνω δυστυχώς οι εκλογές χαλάσανε».

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Έχουμε την εντύπωση ότι γίνεται… πόλεμος.

«Κατ΄αρχάς θέλω να πω ότι πικράθηκα πάρα πολύ στην συγκέντρωση του κ. Γιαρένη με την δήλωση του προέδρου του Ολυμπιακού Λαυρίου του Μιχάλη Τσίκλου».

Γιατί ανακάτεψε τη Ραφήνα και την Θύελλα;

«Την Θύελλα δεν την ανακάτεψε σαν όνομα, ανακάτεψε όμως τη Ραφήνα. Νομίζω ότι κάτι ξεχνάει. Ο ίδιος σε όλες τις προηγούμενες συγκεντρώσεις του Παπαμακάριου ήταν εκεί, είχε πει ότι τον θεωρούσε έντιμο, ότι έκανε τα καλύτερα πρωταθλήματα αλλά έκανε κάποια λάθη και τον έριξαν οι υπόλοιποι. Τους τελευταίους δύο μήνες, μάλιστα σε μια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι μίλησε στον Χρυσάφη για να ενωθεί με τον Παπαμακάριο αλλά μετά τσακώθηκε κ.τ.λ. Ήθελα λοιπόν να του πω το εξής: Η Θύελλα τα τρία χρόνια του Παπαμακάριου, γιατί τα τρία χρόνια ήταν ο Παπαμακάριος ενώ τον τελευταίο χρόνο ήμασταν αντιπολίτευση στην ΕΠΣΑΝΑ, πήραμε το πρωτάθλημα με 15 βαθμούς διαφορά. Με την αντιπολίτευση φτιάχναμε και εδώ τις διαιτησίες; Βάλτε ένα ερωτηματικό σ΄ αυτό. Αν το κατάφερα κι αυτό, ε τότε πρέπει να με πάρουν στην ΕΠΟ να κάνω άλλα πράγματα.

Την πρώτη χρονιά του Παπαμακάριου πήραμε το πρωτάθλημα στο τελευταίο παιχνίδι με γκολ στο 87ο λεπτό. Και θυμίζω γιατί έχουν όλοι κοντές μνήμες, ότι την προηγούμενη αγωνιστική είχαμε χάσει μέσα στο Μαρκό, που αν είχαμε κερδίσει μας έφτανε και η ισοπαλία με τον Άγιο Στέφανο. Είχα την διαιτησία λοιπόν και έπρεπε να πάει στο 87’ το παιχνίδι για να κερδίσω από ένα λάθος της άμυνας του Αγ. Στεφάνου, που μάλλον ήταν καλύτερος σαν ομάδα από εμάς εκείνη την χρονιά. Και πέρσι το πήραμε γύρω στους 18 με 20 βαθμούς διαφορά. Χρειάστηκε να με βοηθήσει κανένας; Δε νομίζω. Καλό είναι λοιπόν τα λάθη που κάνουμε τα προσωπικά ο καθένας στην ομάδα του, να μη ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα μετά και να βρίσκουμε τη Ραφήνα.

Γιατί δεν ακούγεται μόνο αυτό στις εκλογές. Ακούγεται ότι πρέπει να σπάσει το κατεστημένο της Ραφήνας. Τους έχει ενοχλήσει ότι η Τριγλία πήρε το κύπελλο, που ήταν αντικειμενικά η καλύτερη ομάδα φέτος της ΕΠΣΑΝΑ. Ήταν η ομάδα που ήταν δεύτερη όλη την σεζόν στη Γ’ Εθνική, άρα τι πιο λογικό όταν θα έπαιζες απέναντι σε μια ομάδα Γ’ Εθνικής το πιθανότερο ήταν να χάσεις. Τα δικά μας λάθη ας μη τα ρίχνουμε συνέχεια στη διαιτησία. Εκτός αν θέλουμε να σταματήσουν οι διαιτησίες να γίνονται στις ταβέρνες της Ραφήνας και να γίνονται στα ουζερί του Λαυρίου».

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ!

Αυτά τα κτυπήματα κάτω από την μέση που γίνονται τώρα πως τα εκλαμβάνεις εσύ; Εγώ θεωρώ ότι όταν γίνονται εκλογές πάντα υπάρχουν αυτά. Λογικά τα περιμένεις…

«Εγώ ξέρω ότι μέχρι πριν από ενάμιση μήνα, το επαναλαμβάνω, ο Τσίκλος εξυμνούσε το έργο του Παπαμακάριου, είχε πει στον κ. Χρυσάφη να ενωθούν κιόλας, μόνος του το είπε, και μάλιστα σε μία συγκέντρωση του κ. Γιαρένη πριν από περίπου δύο μήνες, είχε πει ότι ο κ. Χρυσάφης είχε πει στον Πανλαυρεωτικό ότι αν είσασταν μαζί μας θα μπορούσα να σας σώσω. Αφού το ήξερες αυτό γιατί ζήτησες τότε να ενωθούν με τον Παπαμακάριο; Ίσως κάπου να έχει μπερδευτεί λιγάκι γιατί έχει καλές προθέσεις και του το αναγνωρίζω ότι έχει καλές προθέσεις, αλλά νομίζω ότι ήταν μεγάλο λάθος η συγκεκριμένη δήλωση. Και θα πω και κάτι άλλο. Ο συγκεκριμένος, δεν ήταν παρών σε κανένα από τα δύο παιχνίδια μεταξύ Θύελλας και Ολυμπιακού Λαυρίου. Στο πρώτο παιχνίδι έπρεπε να χάσουμε 3-0. Πήγε δύο φορές η μπάλα στο δοκάρι και έπιασε άλλα δύο ο τερματοφύλακάς μας και βάλαμε ένα γκολ με ένα φάουλ του Χαρακτίδη. Τίποτα άλλο. Κερδίσαμε τυχερά. Στο παιχνίδι της Ραφήνας έπρεπε να χάνουμε πάλι 3-0 στο ημίχρονο, δεν μπόρεσαν να βάλουν την μπάλα στα δίκτυα από το ένα μέτρο τρεις φορές, σε μία αντεπίθεση βάλαμε γκολ. Που μας βοήθησε η διαιτησία; Και να πω και κάτι ακόμα. Μπορεί κάποιος να πάρει τα στατιστικά και να δει πόσα πέναλτι πήρε υπέρ της φέτος η Θύελλα, πόσα εις βάρος της, πόσες κόκκινες κάρτες υπέρ της και πόσες εις βάρος της, και να δούμε και τους ανταγωνιστές μας και τότε θα δούνε εκπλήξεις μεγάλες».

Γιατί θεωρείς ότι επιτέθηκε στη Ραφήνα; Λόγω της κόντρας στο πρωτάθλημα;

«Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι τον έχουν συμβουλέψει λάθος».

Οι σχέσεις της Θύελλας με τον Παπαμακάριο ξέρουμε ότι είναι καλές…

«Οι σχέσεις της Θύελλας ήταν τα τελευταία χρόνια με όλες τις ομάδες άριστες. Σκεφτείτε ότι με τον Αγ. Στέφανο που έχουμε την διαχρονική κόντρα, οι σχέσεις οι δικές μου με τον κ. Λεπατατζή, όχι μόνο οι δικές μου αλλά και της Θύελλας, είναι άριστες. Δεν είχαμε πρόβλημα σε κανένα γήπεδο. Και αυτό το πιστώνω στον Παπαμακάριο. Τα τελευταία τρία χρόνια ελαχιστοποιηθήκανε τα επεισόδια στα γήπεδα. Γιατί δεν του πιστώνει κανένας ότι παρέλαβε μία Ένωση με τρεις ή τέσσερις αξιολογημένους διαιτητές και έχει παραδώσει πάνω από 30».

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΙΑ «ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ» ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ξέραμε ότι η Θύελλα με την Τριγλία θα συμπορευτούν στις εκλογές της ΕΠΣΑΝΑ. Τι άλλαξε; Έπαιξε ρόλο το παρασκήνιο και τελικά η μία ομάδα πήγε από δω και η άλλη από εκεί;

«Νομίζω ότι έπαιξε ρόλο το παρασκήνιο και θεωρώ ότι επηρέασε την απόφαση πάρα πολύ ο προηγούμενος πρόεδρος της Τριγλίας ο κ. Σολδάτος. Για δικούς του λόγους αποφάσισε να πάει από εκείνη την πλευρά. Δεν άκουσε τον άνθρωπο που έστελνε εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια στις συγκεντρώσεις, τον Νίκο Καβρίκα. Δύο ολόκληρα χρόνια ήταν ο μόνος που ερχόταν από την Τριγλία και παρακολουθούσε και ήξερε τα της ΕΠΣΑΝΑ. Δεν τα ήξερε κανένας άλλος, χωρίς παρεξήγηση. Όπως είπα και πριν στον φίλο μου τον Μάριο (Διαγγελάκη), ξέρεις που είναι τα γραφεία της ΕΠΣΑΝΑ; Δεν τα ξέρει. Δεν είναι κακό. Εγώ το σέβομαι, ήταν μία κατηγορία πάνω. Έπρεπε να ξέρει που είναι τα γραφεία της ΕΠΟ, αλλά σε μερικά πράγματα θα πρέπει κατά την γνώμη μου να ακούσεις έναν άνθρωπο που ήταν εκεί και τα γνωρίζει. Μην ακούς υποσχέσεις».

Ποια είναι η άποψη σου όσον αφορά τον τελικό νικητή των εκλογών;

«Είναι ένα ντέρμπι που μπορεί να χάσουμε, μπορεί και να κερδίσουμε. Είναι τελείως ανοικτό. Δεν έχει σημασία, επειδή διάβαζα σήμερα σε κάποια sites ότι ο ένας πήγε 20 υπογραφές και ο άλλος 15, αυτά δεν κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Θεωρείς ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα παιχθεί το ποιος θα είναι ο νικητής;

«Ναι. Δεν είναι και τόσο πολύ σταθεροί στις αποφάσεις τους οι πρόεδροι των ομάδων. Εύχομαι όποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΣΑΝΑ, το πρώτο που θα κάνει, να κανονίσει οι εκλογές της ένωσης να μην συμπίπτουν με τις εκλογές της ΕΠΟ».

Υπάρχει περίπτωση σύμπλευσης στην περίπτωση που δεν κερδίσει τις εκλογές ο Παπαμακάριος ή θα είσαστε αντιπολίτευση;

«Είναι τέτοιο το καταστατικό της ένωσης, το οποίο το έχει φτιάξει ο κ. Γκαγκάτσης, που δίνει στον νικητή το 11-0, οπότε δεν τίθεται θέμα αντιπολίτευσης».

Για ποιους λόγους οι άλλες ομάδες να ψηφίσουν τον Λουκάτο και το Παπαμακάριο;

«Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Ας θυμηθούν, ειδικά αν είναι παλιοί πρόεδροι, πως ήταν τα πρωταθλήματα τα προηγούμενα χρόνια, ας θυμηθούνε την φετινή χρονιά που έριξαν τον Παπαμακάριο τι πρωτάθλημα έγινε και με πόσα προβλήματα και αν νομίζουν ότι ο Παπαμακάριος δεν είναι ικανός ας τον καταψηφίσουν. Νομίζω ότι έχει δώσει δείγματα γραφής και είναι εδώ πέρα. Και ο Γιαρένης είναι ένα παιδί της ΕΠΣΑΝΑ, αλλά νομίζω ότι βιάζεται και ότι οι σκέψεις του είναι πάρα πολύ διαφορετικές από αυτές που χρειάζεται μια ένωση για να προχωρήσει μπροστά».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

Το μεγάλο πρόβλημα του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ποιο είναι για σένα; Αν αύριο εκλεγείς με τον Παπαμακάριο και θα έπρεπε αν λύσεις ένα πρόβλημα ποιο θα ήταν αυτό;

«Θα έπρεπε να βρω ένα τρόπο να μειωθούν τα οικονομικά βάρη που έχουν οι ομάδες. Μία ομάδα η οποία είναι στο Γ΄ τοπικό, ξεκινάει να ψάξει να βρει παιδάκια για να μπορέσει να κατεβάσει τουλάχιστον ένα τμήμα ακαδημιών, να πληρώνει μετακινήσεις. Και ειδικά στην ΕΠΣΑΝΑ αυτό που δεν ξέρει κανένας ή δεν καταλαβαίνει κανένας είναι ότι δεν είναι σαν τις ενώσεις της Αθήνας που οι αποστάσεις είναι κοντά. Μπορεί να χρειαστεί το παιδικό της Θύελλας να φύγει από τη Ραφήνα για να παίξει στο Λαύριο και μετά να παίξει στις Αφίδνες. Στην Αθήνα η μεγαλύτερη απόσταση που θα κάνει είναι 5 έως 8 χιλιόμετρα και με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Είναι τρομερά τα έξοδα που έχουν οι ομάδες της ΕΠΣΑΝΑ. Υπάρχουν επίσης τα έξοδα διαιτησίας και τα οποία είναι λογικά. Είναι άλλο ένας διαιτητής να φύγει από το Χολαργό για να σφυρίξει στην Αγία Παρασκευή και άλλο να φύγει από το Μενίδι για να σφυρίξει στην Παλαιά Φώκαια.

Επίσης κυρίαρχο πρόβλημα για την ένωση είναι ότι δεν έχει γραφεία. Είναι απαράδεκτο να είναι σε ένα κοντέινερ το 2016 και δεν υπάρχει ένα γήπεδο της ΕΠΣΑΝΑ να μπορεί να συγκεντρώνει τις Μικτές ομάδες. Ένα γήπεδο της ένωσης. Αναγκάζεται ο εκάστοτε προπονητής της ένωσης να ζητιανεύει γήπεδα κάθε βδομάδα, δημιουργώντας προβλήματα στις ομάδες, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο… πιεσμένα είναι τα γήπεδα, για να μπορέσει να κάνει μια προπόνηση στην Μικτή και να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Είναι τεράστια τα προβλήματα και βέβαια όλα οφείλονται στην έλλειψη χρηματοδότησης των ενώσεων.

Θα πω και κάτι που διαφεύγει σε πολλούς. Η Τριγλία και η Θύελλα θα είναι στην Γ’ Εθνική. Ένα καινούργιο δελτίο ενός ποδοσφαιριστή της πρώτης ομάδας στοιχίζει 60 ευρώ και είναι σεβαστό. Του παιδιού που είναι 10 χρονών γιατί να έχει και αυτό 60 ευρώ που θα παίξει με το παιδάκι που αγωνίζεται σε μία ομάδα του τοπικού της ΕΠΣΑΝΑ που έχει πληρώσει το δελτίο 15 ευρώ; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό, αλλά εκεί είναι θέματα που δεν μπορεί να τα λύσει η ΕΠΣΑΝΑ, είναι της ΕΠΟ.

Από την άλλη θα πρέπει να σταματήσουν τα σωματεία να έχουν σφραγίδες του ενός προέδρου ο οποίος παίρνει μια επιχορήγηση από τον δήμο και δύο – τρεις φίλους, μαζεύει και 10 ανθρώπους και κάνει ότι κάνει βάζοντας λεφτά από την τσέπη του. Πρέπει να γίνουν πιο οργανωμένα τα σωματεία, να πάρουν προπονητές με διπλώματα. Δεν είναι δυνατόν το 2016 να υπάρχουν προπονητές που απλά ήταν καλοί ποδοσφαιριστές και εκεί είναι που ο ανταγωνισμός που υπάρχει στη Ραφήνα βοηθά και έχουν αλλάξει επίπεδο οι ακαδημίες των δύο ομάδων».

Related posts

Η ΕΠΣΑΝΑ για την νέα συγκέντρωση και προπόνηση των Μικτών Παίδων και Νέων

Abola Team 3

Εγκαινίασε με νίκη το γήπεδο η Άρτεμις (3-0)

Abola Team

Το τιμ των Μικτών της ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής

Ρένος Γιαμπουράς