free page hit counter
21.5 C
Αθήνα
28 Μαρτίου, 2024
Abola.gr
AUTO

Οικονομική κατανάλωση; Εύκολο!

Ορισμένοι πληρώνουν ακριβά, για να αποκτήσουν αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου. Οι έξυπνοι οδηγοί όμως το πετυχαίνουν πολύ φτηνότερα τηρώντας κάποιους κανόνες.

 

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου λόγω της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης προβληματίζει τους οδηγούς, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τρόπους, για να μειώσουν το κόστος μετακίνησης με τα αυτοκίνητά τους. Κάποιοι περιορίζουν τις διαδρομές τους, άλλοι ψάχνουν για το φτηνότερο πρατήριο καυσίμων στην περιοχή τους ή ακόμη και πιο μακριά, ορισμένοι αποφασίζουν να αγοράσουν ένα μοντέλο με χαμηλότερη μέση κατανάλωση.

Ωστόσο, η πραγματική κατανάλωση ενός αυτοκινήτου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από εμάς τους ίδιους. Δείτε λοιπόν, πώς μπορεί να γίνει αυτό!

1. Αποφεύγετε τις συχνές μικρές διαδρομές, καθώς το αυτοκίνητο καταναλώνει τα πρώτα ένα – δύο χιλιόμετρα πολύ περισσότερα καύσιμα, όταν είναι κρύος ο κινητήρας του. Προτιμήστε είτε τα πόδια σας (κάνει καλό και στην υγεία) ή το ποδήλατο.

2. Μη ζεσταίνετε τον κινητήρα, ενώ στέκεστε. Επιβαρύνετε το περιβάλλον και την τσέπη σας, ενώ η σωστή λύση είναι να ξεκινήσετε αμέσως, αλλά χωρίς να ανεβάζετε ψηλά τις στροφές τα πρώτα λεπτά της διαδρομής σας.

3. Αφαιρέστε από το αυτοκίνητο ό,τι του προσθέτει περιττό βάρος ή επηρεάζει αρνητικά την αεροδυναμική του. Για παράδειγμα μία σχάρα οροφής αυξάνει την κατανάλωση κατά 5%, και μία μπαγκαζιέρα κατά 20%. Επίσης τα 100 κιλά βάρος ισοδυναμούν με περίπου 0,3 λίτρα καυσίμου επιπρόσθετη κατανάλωση ανά 100 χλμ.

4. Οι καταναλωτές ενέργειας απαιτούν καύσιμα. Υπολογίστε ότι για ηλεκτρική απόδοση 100 Watt καταναλώνει το Ι.Χ. μας κατά μέσο όρο 0,1 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το θερμαινόμενο πίσω παρμπρίζ καταναλώνει 185 Watt, το θερμαινόμενο μπροστινό παρμπρίζ 540 Watt, ο εξαερισμός με τον ανεμιστήρα στη μεσαία σκάλα 170 Watt, ενώ το ραδιόφωνο μόνον 20 Watt.

5. Η χαμηλότερη πίεση των ελαστικών αυξάνει την κατανάλωση, μεγαλώνει την απόσταση φρεναρίσματος και επιταχύνει τη φθορά τους. Αν είναι η πίεση των ελαστικών 0,2 bar χαμηλότερη από την κανονική, τότε αυξάνει η κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 1%. Αντίθετα δεν υπάρχει πρόβλημα, αν βρίσκεται η πίεση των ελαστικών έως 0,2 bar πάνω από αυτή, που συνιστά ο κατασκευαστής.

6. Μην εμπιστεύεστε τις διαφημίσεις για συσκευές, οι οποίες υποτίθεται ότι μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητό μας. Απλά δεν ισχύει! Επίσης και οι ακριβότερες βενζίνες ή ντίζελ κίνησης δεν εξασφαλίζουν οικονομικότερη κατανάλωση, απλά προσφέρονται για μοντέλα υψηλών επιδόσεων, ώστε να αξιοποιούν καλύτερα την απόδοση των κινητήρων τους. 

 

Πηγή: carwall.gr

 

Related posts

Formula 1: Με 6,7 δις € αλλάζουν χέρια τα δικαιώματα

Ρένος Γιαμπουράς

Ο Χάμιλτον νικητής στο καταλανικό Grand Prix

Abola Team 3

Μέσα στην εβδομάδα η πώληση της Formula 1!

Ρένος Γιαμπουράς