free page hit counter
18.6 C
Αθήνα
29 Μαρτίου, 2024
Abola.gr
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μεταγραφικό καύσωνα και “πονοκεφάλους” φέρνει το καλοκαίρι στις κορυφαίες ελληνικές ΠΑΕ

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει μεταγραφικά το θερμόμετρο το καλοκαίρι που καταφθάνει.

Το θέμα αυτό αφορά τις κορυφαίες ελληνικές ΠΑΕ που από τώρα οι άνθρωποί τους επικεντρώνονται στις εκκρεμότητες που έρχονται.

Να αναλύσουμε ωστόσο τι ακριβώς μέλει γενέσθαι.

 

Από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι αποχώρησαν Ρομπέρτο, Μαζουακού, Ντουρμάζ, Κασάμι, Φουστέρ, Πουλίδο. Τον χειμώνα αποχώρησαν Σιόβας, Μιλιβόγεβιτς, Πάρντο, Ομάρ , ετοιμάζεται και ο Ιντέγε. Έμειναν από τους βασικούς της περυσινής σεζόν ο Μποτία, ο Ντα Κόστα, ο Φορτούνης και ο Σεμπά, άλλαξε σχεδόν το 70% της ομάδας συνολικά. Ούτε ο Παναθηναϊκός επί Στραματσόνι τέτοια αλλαγή! Μπήκαν στο παιχνίδι τέσσερις πιτσιρικάδες, ήρθαν δυο καλοί, αλλά όχι καλύτεροι των προκατόχων τους ακραίοι μπακ (Ντε λα Μπέγια – Φιγκέιρας) προστέθηκαν οι αμφιβόλου προσφοράς Παρέδες – Σισοκό, ο Ελιονούσι έχει τα πάνω και τα κάτω του, οι Μάριν – Ανσαριφάρντ δεν αξιοποιούνται, οι Τσόρι – Καμπιάσο θα φύγουν. Κομβικό το θέμα του προπονητή, πολλές οι ανάγκες πλέον για τον πρωταθλητή το προσεχές καλοκαίρι. Από τη βασική ενδεκάδα του πλέον, μόνο οι Φορτούνης – Μαρτίνς μπαίνουν με «κλειστά μάτια» στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος, αλλά λεφτά υπάρχουν! Και μάλιστα αρκετά, καθώς αν πωληθεί και ο Ιντέγε με 10+ εκατ. Ευρώ, υπερκαλύπτεται και με κέρδος η χασούρα των 25 εκατ. Ευρώ λόγω της απουσίας από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σημαντικό καλοκαίρι για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς η ασφάλεια για τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει εξαφανιστεί (φάνηκε εφέτος ακόμη και με την άσημη Χάποελ Μπερ Σεβά) και η σεζόν στο δεύτερο μισό της δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά. Ευρώπη – Κύπελλο και ντέρμπι θα καθορίσουν το θέμα του προπονητή που δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες παραμονής για την επόμενη σεζόν και οι αποφάσεις του καλοκαιριού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την «ψαλίδα» από τους ανταγωνιστές του. Ας μην ξεχνάμε ότι θα παίξει και εφέτος (νωρίς) σε προκριματικό ευρωπαϊκό γύρο, συνεπώς αν αποφασίσει να αλλάξει τον Μπέντο κατά τη διάρκεια της εφετινής σεζόν δεν έχει περιθώριο θα πάρει «υπηρεσιακό» τεχνικό, αλλά κόουτς ο οποίος θα τον οδηγήσει στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.   

Πολλά αιωρούνται στον Παναθηναϊκό! Η μοναδική από το Big – 4 που τρέχει και δεν φτάνει για να εξασφαλίσει την άδεια, λόγω των χρεών της σε πολλούς πιστωτές. Ίσως όμως να μην είναι η μοναδική που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το μπάτζετ της το προσεχές καλοκαίρι, αν ασφαλώς δεν αλλάξει κάτι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ. Είτε με αλλαγή μεγαλομετόχου, είτε με βοήθεια άλλων στον Γιάννη Αλαφούζο και διαφοροποίηση στη μετοχική σύνθεσή της. Προς το παρόν δεν φαίνεται πολύ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο και στη περίπτωση που ο Αλαφούζος παραμείνει ως έχει στη κεφαλή της ΠΑΕ, το μπάτζετ αναμένεται να συρρικνωθεί. Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται και αγωνιστική αποτυχία αν θυμηθούμε τη σεζόν 2013 – 2014, αλλά πέρασαν και τέσσερα χρόνια από τότε, οι εποχές άλλαξαν, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν…

Ήδη, με τα προσθαφαιρέσεις στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το μπάτζετ μειώθηκε από τα 17 στα 13 εκατ. Ευρώ και αναμένεται να μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 10 εκατ. Ευρώ το καλοκαίρι. Δύσκολο έργο για τον Λυμπερόπουλο, αλλά η δική του σταθερά, μαζί με του Μαρίνου Ουζουνίδη, φαίνονται σημαντικές για το κλαμπ. Πλην του Λέτο δεν λήγει κάποιο σημαντικό συμβόλαιο, Εμποκού και Κλωναρίδης είναι δανεικοί και ίσως παραμείνουν στο Τριφύλλι, που θα προσπαθήσει για στοχευμένες επιλογές στη μεσαία γραμμή, στην άμυνα (στόπερ), ίσως και για έναν φορ. 

Στον ΠΑΟΚ από τους βασικούς αποχώρησαν ο Τζαβέλλας και ο Γκάρι Ροντρίγκες, αποκτήθηκαν όμως οι Ενρίκε, Πρίγιοβιτς, Ουάρντα, Κάτσε: άλλος λιγότερο – άλλος περισσότερο μπορούν να προσφέρουν λύσεις και επιλογές στην ομάδα που μοιάζει να χρειάζεται τις λιγότερες κινήσεις από κάθε άλλη εκ των «μεγάλων» στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει σίγουρα τις περισσότερες αξιόπιστες λύσεις στη μεσαία γραμμή, έχει παίκτες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε περισσότερες από μια θέσεις, αυτή την περίοδο δείχνει το πιο δεμένο σύνολο και με ισχυρή ποδοσφαιρική ταυτότητα. Θα χρειαστεί σίγουρα έναν στόπερ (καλύτερο των Βαρέλα – Κρέσπο), ίσως και έναν ικανότερο του Λέοβατς αριστερό μπακ, θα πρέπει να καταπιαστεί και με το θέμα του Κλάους και συνολικά να αποφασίσει τι θα κάνει με την τριάδα – τετράδα των επιθετικών του (Μυστακίδης – Κουλούρης ασφαλώς συμπεριλαμβάνονται σ΄ αυτούς). Επειδή πρόκειται για «εύθραυστο» οργανισμό θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα κυλήσει ως το τέλος της η τρέχουσα σεζόν, μα σε κάθε περίπτωση για το ρόστερ δεν χρειάζονται τόσες αλλαγές όσες τα προηγούμενα καλοκαίρια. Αν έχουν βρει τη χημεία τους και ο Ίβιτς με τον Μίχελ ακόμη καλύτερα, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης εμπιστεύτηκε το δίδυμο κατά τη διάρκεια της σεζόν και στα δύσκολα…

Πρώτο και σημαντικότερο το θέμα του προπονητή στην ΑΕΚ, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρεί αφάνταστα την ομάδα. Αν συνεχίσει καλά και παραμείνει ο Μανόλο Χιμένεθ, ένας μπελάς λιγότερος. Ο πιο μεγάλος μπελάς! Δεύτερο βασικό ζητούμενο – πρόκληση, η συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Για το χρήμα, για τα κίνητρα παικτών – διοικούντων, για το πρεστίζ του κλαμπ, πάνω απ’ όλα για τον οπαδό της Ένωσης. Όσο για τις μεταγραφές; Μέγα ερωτηματικό ο Αραούχο και μετά βλέπουμε! Κεφαλαιώδες για την Ένωση να γνωρίζει από την αρχή του καλοκαιριού τον βασικό σέντερ φορ στον οποίο θα βασιστεί. Αν τα καταφέρει με τον «Κινέζο», ξεμπερδεύει με ένα μεγάλο πρόβλημα. Θα χρειαστεί σίγουρα στόπερ – ακραίο μπακ και για να ανέβει το επίπεδό της ίσως ένα ακόμη παραγωγικό οκτάρι. Θα αξιολογηθούν οι «φρέσκοι» μέχρι το τέλος της εφετινής σεζόν και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν τα ρίσκα στυλ «Αλμέιδα» και «Λέσκοτ», δηλαδή παίκτες με σπουδαίο όνομα, αλλά καταπονημένοι πια και αμφίβολο αν θα προσφέρουν αυτά για τα οποία αμείβονται. Το μπάτζετ δεν αναμένεται να… εκτιναχθεί, δεν μπορεί κιόλας η ΑΕΚ λόγω FFP να κάνει ανοίγματα, δεδομένου ότι τα έσοδά της – ελλείψει ευρωπαϊκού χρήματος – παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Όμως τις κινήσεις του θα τις κάνει και πάλι ο Μελισσανίδης.

 

 

 

Related posts

Στον Παναθηναϊκό και με τη βούλα ο Παντελάκης

Abola Team 2

Λάρισα-Απόλλων Σμύρνης 1-0

Abola Team 2

To 15 στα 15 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, νίκησε 6-0 την ΟΣΥΠΑ

Abola Team 3