free page hit counter
19.7 C
Αθήνα
28 Μαρτίου, 2024
Abola.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι και ποιες είναι οι αθλητικές κακώσεις

Με τον όρο αθλητικές κακώσεις περιγράφουμε ένα μεγάλο αριθμό τραυματισμών στο σώμα μας που λαμβάνουν χώρα κυρίως κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τυπικές αθλητικές κακώσεις μπορούν να συμβούν και μετά από τραυματισμούς άλλου είδους όπως τα τροχαία.

Το μέρος του σώματος μας που υπόκειται σε μια αθλητική κάκωση εξαρτάται από το είδος του τραυματισμού, που συνήθως είναι συνδεδεμένος με το είδος του αθλήματος. Επειδή λοιπόν τα περισσότερα αθλήματα περιλαμβάνουν έντονη χρήση και καταπόνηση των κάτω ακρών, οι περισσότερες και σημαντικότερες αθλητικές κακώσεις λαμβάνουν χώρα στα κάτω άκρα και ειδικά στο γόνατο.

Τα οστά της άρθρωσης του γόνατος συνδέονται μεταξύ τους μέσω διάφορων μυών και συνδέσμων που ορίζουν την κίνηση και την σταθερότητα του με βασικότερους τον πρόσθιο και τον οπίσθιο χιαστό και τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο οι οποίοι ενώνουν το μηριαίο με την κνήμη. Άλλες σημαντικές δομές του γόνατος είναι οι δύο μηνίσκοι ο έξω και ο έσω.

Οι περισσότεροι ασθενείς που οδηγούνται στον γιατρό και αρκετά συχνά και στο χειρουργείο μετά από μια αθλητική κάκωση είναι ασθενείς με σημαντικούς τραυματισμούς στο γόνατο. Πολύ συχνές σε νέους είναι οι αθλητικές κακώσεις των μηνίσκων και οι ρήξεις αυτών που κάποιες φορές απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Ρήξεις των μηνίσκων έχουμε και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που συνήθως δεν είναι αποτέλεσμα αθλητικών κακώσεων αλλά λόγω χρόνιας καταπόνησης και εκφυλισμού. Βέβαια συνήθως ακόμα και αυτοί καταλήγουν σε τμήματα αθλητικών κακώσεων, λόγω της μεγαλύτερης εξειδίκευσης που υπάρχει σε αυτά με την αρθροσκόπηση του γόνατος. Στις αθλητικές κακώσεις του γόνατος η αρθροσκόπηση είναι η θεραπεία επιλογής όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει ή όταν η ρήξη είναι τέτοια που η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.

Οι αθλητικές κακώσεις του γόνατος είναι πολύ συχνά σύνθετες και οι τραυματισμοί των μηνίσκων συνδυάζονται με ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μια πολύ σημαντική αθλητική κάκωση γιατί προκαλείται από τραυματισμό μεγάλης έντασης και η θεραπεία του είναι μόνο χειρουργική.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα του γόνατος και η ρήξη του προκαλεί μία πρόσθια αστάθεια που είναι ασύμβατη με τις περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης μια αθλητική κάκωση που οδηγεί σε ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνήθως περιλαμβάνει και κακώσεις των μηνίσκων ή και των πλάγιων συνδέσμων. Η αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρθροσκοπικά και περιλαμβάνει την αντικατάσταση του από μόσχευμα που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή.

Άλλες αθλητικές κακώσεις του γόνατος είναι η διάταση και λιγότερο συχνά η ρήξη των πλάγιων συνδέσμων του γόνατος αλλά και οι τραυματισμοί και το εξάρθρημα της επιγονατίδας. Οι αθλητικές κακώσεις δεν είναι μόνο αποτέλεσμα οξέων τραυματισμών αλλά και χρόνιας καταπόνησης.

Άλλες αθλητικές κακώσεις του γόνατος είναι το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας ή γόνατο του δρομέα και η τενοντίτιδα της επιγονατίδας ή γόνατο του άλτη. Η θεραπεία αυτών των αθλητικών κακώσεων είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, ξεκούραση, φυσικοθεραπείες καθώς και τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών ή και αυξητικών παραγόντων (P.R.P).

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι στις αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνονται και κατάγματα που προκύπτουν τόσο από κάποιον οξύ τραυματισμό όσο και από υπερβολική χρήση (κατάγματα κοπώσεως).

Related posts

Κορονοϊός: 103 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στα 331 το σύνολο – 8 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Abola Newsroom

Ο Ρολάντ χρειάζεται επειγόντως αίμα….

Abola Team

Πάνω απο όλα η υγεία των παιδιών μας…

Ρένος Γιαμπουράς