free page hit counter
12.8 C
Αθήνα
20 Απριλίου, 2024
Abola.gr
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός 87-72 την Εφές

Ενας επιβλητικός, αποφασιστικός, αγριεμένος και άψογα ‘διαβασμένος’ Ολυμπιακός δεν άφησε κανένα, μα κανένα περιθώριο στην Εφές.

Την νίκησε σχετικά εύκολα, στο κατάμεστο και εκρηκτικό ΣΕΦ με 87-72 κι έκανε το πρώτο βήμα (από τα συνολικά τρία που απαιτούνται) προκειμένου να προκριθεί στο final-4 της Ευρωλίγκας. Την Παρασκευή (21/4, 21:00) το δεύτερο ματς της σειράς και πάλι στο Φάληρο.

Κορυφαίοι για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ο Νίκολα Μιλουτίνοφ (11π., 7ριμπ., 2ασ.), ο Ερικ Γκριν (13π., με 3/4τριπ.) και ο Βαγγέλης Μάντζαρης (14π., 6ριμπ, 1ασ., 2κλ.), ενώ σπουδαία συμβολή στο αμυντικό κομμάτι είχε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου (7ριμπ., 1ασ. 1κλ., 1κοψ.) .

Πολύτιμος σε ρόλο οργανωτή ο Βασίλης Σπανούλης (7ασίστ), βοήθησε σημαντικά μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη (11ριμπάουντ) στο δεύτερο ημίχρονο. Θραύση στα ριμπάουντ έκαναν στον αγώνα οι Πειραιώτες με 47 (τα 18 επιθετικά), έναντι μόλις 28 των φιλοξενούμενων που σούταραν με το κάκιστο 25/61 σουτ εντός παιδιάς.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα σχεδόν… τέλειο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο προηγήθηκε ακόμη και με 14π. (42-28 στο 19′). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι συνολικά από τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Μπιρτς είχε πάρει μόλις 2π.! Κάτι που διόλου τον πείραξε καθώς η λειτουργία της ομάδας ήταν περίπου υποδειγματική. Η άμυνα, με εξαίρεση κάποια μικρά κενά δεν άφησε την Εφές να πάρει ανάσα. Δεν της επέτρεψε να παίξει το γρήγορο παιχνίδι στο οποίο αρέσκεται (την υποχρέωσε σε σετ επιθέσεις), με τους Τούρκους να σουτάρουν με το κάκιστο 1/9 τρίποντα.

Επιθετικά το συγκρότημα του Σφαιρόπουλου ‘χτύπησε’ στο transition παιχνίδι, είτε σε πρωτεύοντα είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Επιπλέον όποτε η επίθεση ήταν οργανωμένη, επεδίωκε να σκοράρει μέσα από τη ρακέτα, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη αμυντική λειτουργία των Τούρκων. Γι αυτό ακριβώς είδαμε πολλές διεισδύσεις από τους περισσότερους ‘ερυθρόλευκους’ που έκαναν εξαιρετική δουλειά.

 

Ο Ολυμπιακός πήρε πολλές λύσεις από τον πάγκο, με τον Γκριν να ‘καλύπτει’ επάξια τον άποντο στο διάστημα αυτό Σπανούλη και τους Μάντζαρη, Παπανικοάου και Ουότερς να ακολουθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις τους είχαν 20 πόντους σε 13 λεπτά συμμετοχής!

Σπουδαία δουλειά όμως σε διάφορους τομείς έκανε και ο Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος ήταν αυτό που λέμε παίκτης-οικονομία προσφέροντας καταλυτικά στο σκοράρισμα, αλλά και στο επιθετικό ριμπάουντ.

Σπανούλης και Πρίντεζης όταν αφυπνίστηκαν ‘φόρτωσαν’ το τούρκικο καλάθι με αρκετούς πόντους στις αρχές της τρίτης περιόδου, με τη διαφορά να ‘εκτοξεύεται’ ακόμη και στους 18 (55-37 και 67-49)!

Παράλληλα οι γηπεδούχοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αμυντικό κομμάτι και στον τομέα της ενέργειας γενικότερα. Έτσι μπορεί η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς να έβρισκε σκοράρισμα από τους Ερτέλ και Γκρέιντζερ, ωστόσο αυτό προερχόνταν από καθαρά ατομικές προσπάθειες. Ουσιαστικά λοιπόν η δημιουργία της ομάδας του Κροάτη τεχνικού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και έτσι η ελληνική ομάδα δεν ήταν δυνατό να ανησυχήσει.

Ο Περάσοβιτς άλλαξε πολλά σχήματα και πρόσωπα, όμως ο Ολυμπιακός είχε απάντηση σε όλα. Ηταν μια συνολικά καλή εμφάνιση για τους Πειραιώτες που επέτρεψαν σε μια ομάδα που σκοράρει 84 πόντους κατά μέσο όρο (3η επίθεση στην Ευρωλίγκα) να σημειώσει 12 λιγότερους.

Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου διατήρησαν με άνεση διψήφια διαφορά και στα δύο τελευταία δεκάλεπτα, καθώς η Εφές (παρά την πιεστική της άμυνα στα τελευταία 10 λεπτά) δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο από τους 10 (70-60). Αντιθέτως το ελληνικό συγκρότημα προσπέρασε ακόμη και με 21π. (87-66).

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 42-31, 67-50, 87-72

Related posts

Τουπάν διετίας στον Ολυμπιακό

Kώστας Παλαιολόγος

“Τρελαίνει” τον πλανήτη ο Παναθηναϊκός με… Λάνγκφορντ!

Abola Team 2

ΕΣΚΑΝΑ ΈΦΗΒΩΝ ΠΟΚ ΕΣΠΕΡΟΣ ΚΡΟΝΟΣ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 59-52 VIDEO

Ρένος Γιαμπουράς