free page hit counter
19.1 C
Αθήνα
25 Απριλίου, 2024
Abola.gr
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

To ποδόσφαιρο των ρομπότ… στην ζωή των Ελλήνων

To Video Assistant Referee μπαίνει στην ζωή μας και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Τεχνολογία ή ανθρώπινο λάθος;

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Άλλα προς το καλύτερο και άλλα, κυρίως στην χώρα μας, προς το χειρότερο.
Φυσικά αυτό που δεν θα μπορούσε να μείνει ανέγγιχτο είναι το ποδόσφαιρο. Έχοντας πλέον μπει για τα καλά η τεχνολογία στην ζωή μας δεν θα μπορούσε να μην εισβάλει και στο πιο λαοφιλές άθλημα του πλανήτη.Η χρήση του video replay γίνεται σε κάθε ματς, πειραματικά, στο Confederations Cup 2017, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Ρωσίας. Η τεχνολογία έρχεται να διορθώσει τα λάθη διαιτητών και βοηθών μέσω του Video Assistant Referee. 

Γκολ μετράνε και ακυρώνονται σε κάθε ματς του Τουρνουά, ως οφ – σάϊντ, σε συνέχεια της τεχνολογικής υποστήριξης που έχει καθιερωθεί πλέον σε κάθε μεγάλη διοργάνωση για να διαπιστωθεί εάν η μπάλα περνάει τη γραμμή του τέρματος.
 
Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος του λάθους και το ποδόσφαιρο γίνεται πιο δίκαιο. Φυσικά το ποδόσφαιρο είναι και το άθλημα των λαθών από όλες τις πλευρές. Αν αφαιρεθεί σημαντικά από το διαιτητικό κομμάτι τότε χάνεται μία παράμετρος που το κάνει ανθρώπινο.

Η χρήση του video δεν θα γίνεται βέβαια σε κάθε φάση αλλά μόνο σε καθοριστικά σημεία και δεν θα υποκαταστήσει πλήρως τον διαιτητή και τους βοηθούς του. Άλλοι συμφωνούν σε αυτή την αλλαγή και άλλη όχι. Σίγουρα θα κριθεί στην πορεία.

Και δεν θα είναι η μόνη αλλαγή που έρχεται αφού το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (IFAB) εξετάζει προτάσεις που αφορούν σε ριζοσπαστικές αλλαγές κανονισμών που επηρεάζουν τη χρονική διάρκεια του αγώνα, το πότε σημειώνεται γκολ, το πώς εκτελούνται τα φάουλ, ακόμα και την κατάργηση της συνέχισης της φάσης μετά από πέναλτι.

Hμίχρονα 30 λεπτών καθαρού χρόνου, αφαίρεση βαθμών για διαμαρτυρίες στον διαιτητή, σταμάτημα χρονομέτρησης εάν η μπάλα φύγει πλάγιο, καταλογισμός γκολ εάν ο αμυνόμενος σταματήσει την μπάλα με το χέρι πριν από τη γραμμή της εστίας, είναι μερικές από τις προτάσεις που θα εξετάσει το IFAB τους επόμενους μήνες από διάφορες επιτροπές και σε πολλές συναντήσεις, ώστε στην ετήσια γενική συνέλευση του 2018 να αποφασιστεί ποιες θα προωθηθούν για δοκιμές και ποιες θα απορριφθούν.
Ίδωμεν…

Όταν η Ιταλία κέρδιζε με 3-1 στον Τελικό του Μουντιάλ του 1982 ο Γιάννης Διακογιάννης στην θρυλική περιγραφή του είχε πει για την «Σκουάντρα Ατζούρα» οτι αυτό είναι το… ποδοσφαιρο των ρομπότ. 

Έρχεται και αυτό…

πηγή athleticradio.gr

Related posts

Νίκος Παπαδόπουλος τριετίας στον ΟΦΗ!

Abola Team 3

Λ. Αυγενάκης: «Αξιοπιστία και βιωσιμότητα με τη συγχώνευση Super League 2 και Football league»

Γιώργος Ανανίδας

Γ’ Εθνική: Όλοι οι αγώνες στους επτά ομίλους

Abola Team