free page hit counter
18.4 C
Αθήνα
24 Απριλίου, 2024
Abola.gr
Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Και προπονητής και… συγγραφέας ο προπονητής του Ιάλυσου Σάκης Τερζής!

Ο προπονητής του Ιάλυσου, Σάκης Τερζής μίλησε στο “Κόκκινο Ρόδου (103.7)”.

 

Για το ξεκίνημα του στην προπονητική του καριέρα: «Πριν ακόμη σταματήσω την πορεία μου ως ποδοσφαιριστής, είχα ξεκινήσει να σκέφτομαι ότι θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική. Θυμάμαι από μικρός να βλέπω παιχνίδια, να σημειώνω καταστάσεις και να προσπαθήσω να της εξηγήσω. Ότι μου έκανε εντύπωση το σημείωνα, πάντα είχα ένα τετράδιο δίπλα μου, ακόμη κι όταν πήγαινα για ύπνο. Πολλές φορές οι σκέψεις έρχονται το βράδυ, οπότε πάντα κρατούσα τις σημειώσεις μου. Έκανα τα πρώτα μου βήματα στα 29 μου χρόνια ως προπονητής στην ομάδα του χωριού μου, στο Μοναστηράκι της Δράμας, ξεκινώντας αρχικά με τμήματα υποδομής και στη συνέχεια στο ανδρικό. Εργάστηκα σε αρκετές ομάδες της Δράμας, μέχρι που ήρθα στη Ρόδο το 2011».

 

Για το συγγραφικό του ξεκίνημα: «Όπως είχα πει, από μικρός κρατούσα σημειώσεις για οτιδήποτε μου έκανε εντύπωση. Παράλληλα με τις δικές μου προπονήσεις, πάντα έβλεπα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα του Ράικαρντ εκείνη την περίοδο. Προσπαθούσα να βάλω κομμάτια της Μπαρτσελόνα στη δική μου ομάδα, προσαρμοσμένα φυσικά στο επίπεδο των αθλητών μου. Είχα ετοιμάσει μεγάλο υλικό για το 4-3-3. Κάποια στιγμή είπα να μην πάει χαμένο το υλικό. Τα έβαλα όλα σε μία σειρά και έβγαλα αυτό το βιβλίο, λέγοντας ότι ‘’ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει’’. Έτσι έγινε το ξεκίνημα και προέκυψε το πρώτο βιβλίο. Το είχα ονομάσει «4-3-3 η εφαρμογή του συστήματος», κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά από την Sportbook και μετά προέκυψε το δεύτερο για το σύστημα 4-4-2 σε ρόμβο. Την τρίτη φορά πήγα σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Εκείνη την εποχή έβλεπα την Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα, είμαι πολύ επηρεασμένος από το στυλ της ομάδας αυτής. Τότε είχε φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και εγώ είχα ήδη ξεκινήσει τη μετάφραση στα αγγλικά. Θυμάμαι τον εαυτό μου να βλέπει τον τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παρακαλούσα να κερδίσει η Μπαρτσελόνα, γιατί κάτι τέτοιο θα με βοηθούσε πολύ. Όλα πήγαν καλά και η Μπαρτσελόνα το πήρε. Έστειλα το βιβλίο στον εκδότη μου και με βοήθησε πολύ. Πράγματι μετά την αποστολή του δείγματος, είχα αρκετές προτάσεις από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού για να το εκδώσω. Στα πρώτα βιβλία χρειαζόμουν μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια απέκτησα την εμπειρία. Τα πρώτα χρόνια όταν έβλεπα κάποια παιχνίδια μπορούσα να καταλάβω δέκα πράγματα σ’ έναν αγώνα. Καθώς περνούσε ο καιρός σε 10 λεπτά καταλάβαινα περισσότερα πράγματα για έναν αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι ετοίμαζα κάτι αυτό τον καιρό, αλλά λόγω της παρουσίας μου στον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος δεν έχω τον χρόνο για να ασχοληθώ».

 

Για την προβολή των βιβλίων του: «Όταν μίλησα με τον εκδότη μου, μου είπε ότι είχε μία ευχάριστη είδηση για μένα. Ότι ο Χοσέ Μουρίνιο είχε παραγγείλει τα τέσσερα πρώτα βιβλία μου. Μεγάλη τιμή για μένα, αλλά δεν σημαίνει κάτι. Και τι εννοώ. Κάποιος που θα πάρει ένα βιβλίο σου, δεν σημαίνει ότι θα του αρέσει κιόλας. Πρέπει να πάρει και το δεύτερο και το τρίτο. Για μένα ήταν απίστευτο το γεγονός ότι πήρε κι άλλα από τα βιβλία μου. Τελικά τα πήρε όλα, όπως και ο προπονητής της Μπόρνμουθ. Μιλούσα πρόσφατα με τον Ιγκόρ Τούντορ και μου είπε ότι του αρέσουν τα βιβλία μου».

 

Για την παρουσία του ως ομιλητής σε σεμινάρια: «Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε για να πάω στην Αμερική το συγγραφικό μου έργο και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα από τα βιβλία μου το 2014 βραβεύτηκε ως κορυφαίο για την προπονητική από την ιταλική ομοσπονδία. Το γεγονός ότι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου ο Αρίγκο Σάκι το είχε επιλέξει για να βραβευθεί για μένα έπαιξε τεράστιο ρόλο και είχε μεγάλη σημασία. Αυτό βοήθησε όλα τα βιβλία μου να εκτοξευθούν και να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό, ενώ αυξήθηκαν οι πωλήσεις. Μέσα απ’ αυτά τα βιβλία είχα προσκλήσεις για να παραβρεθώ και σε άλλα σεμινάρια στον κόσμο. Η πρώτη πρόσκληση ήρθε από το Κουβέιτ, όπου μίλησα σε προπονητές ακαδημιών. Μετά από λίγους μήνες με κάλεσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αυτής της χώρας, φαίνεται ότι είχα κάνει καλή εντύπωση. Με κάλεσαν να μιλήσω στους προπονητές της πρώτης κατηγορίας της Κουβέιτ αλλά και στους ομοσπονδιακούς. Ήταν η πρώτη μεγάλη εμπειρία. Ακολούθησε ένα ταξίδι στο Ομάν και μία πρόσκληση στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας όπου υπήρχαν εισηγητές από πολλές μεγάλες ομάδες».

 

Για το ταξίδι στην Αμερική και την ομιλία του στο παγκόσμιο σεμινάριο προπονητικής: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί με τον Ούειν Χάρισον, που είναι ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας και προπονητής στις Η.Π.Α. Είχα την τύχη να παρακολουθήσει κάποιες από τις διαλέξεις μου. Με πρότεινε και μετά από λίγες μέρες πήρα ένα e-mail, με το οποίο μου ζήτησαν το βιογραφικό μου. Το έστειλα, τους άρεσε και μετά έλαβα την πρόσκληση. Το συνέδριο αυτό ήταν κάτι φανταστικό για μένα. Τεράστιος συνεδριακός χώρος στη Φιλαδέλφεια με τρία γήπεδα, με αίθουσες συνδιαλέξεων. Ήμουν σε μία ομάδα που ανέλαβε να επιμορφώσει τους προπονητές για τα συστήματα παιχνιδιού. Κάναμε αρκετές διαλέξεις, εγώ έκανα τρεις απ’ αυτές. Είχαν σχέση με την άμυνα στο σύστημα 4-4-2, οπότε έκανα μία πρακτική στο γήπεδο και δύο διαλέξεις, όπου χρησιμοποίησα διάφορα οπτικά μέσα. Πρέπει να είμαι ο πρώτος Έλληνας που πήρε μέρος σε κάτι τέτοιο. Υπήρχε μεγάλο πλήθος εισηγητών, περισσότερα από 200 άτομα. Κυρίως προπονητές πανεπιστημίων και από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους αλλά και Ομοσπονδιών. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι δεν εκπροσωπούσα κάποια Ομοσπονδία και το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερο. Γίνονταν 13 εισηγήσεις ταυτόχρονα και οι παρευρισκόμενοι ήταν περίπου 12.000, οπότε και διάλεγαν τι θα παρακολουθήσουν. Με γνώρισε αρκετός κόσμος, μετά μιλούσαμε για αρκετή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι τους άρεσε. Πολλοί λένε ότι οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο καταρτισμένοι, αλλά πάντα φέρνουν τους καλύτερους για να τους επιμορφώσουν για να εξελιχθούν. Ήταν ο Ντελ Μπόσκε, ο Τιερί Ανρί και πολλοί ακόμη. Υπήρχε δίψα για μάθηση. Στην τελευταία μου εισήγηση βρέθηκε ένας Έλληνας ο οποίος στο τέλος ήρθε βουρκωμένος και μου είπε ‘’Θανάση δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο περήφανος αισθάνθηκα που είδα έναν Έλληνα ομιλητή’’. Για μένα ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή».

 

Για τον χαρακτήρα του: «Δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις. Ούτε θα προσπαθήσω να πετύχω κάτι μέσω τρίτων. Πάντα θεωρώ ότι η δουλειά σου ανοίγει δρόμους. Μπορεί να είμαι ρομαντικός. Ξέρω ότι υπάρχουν προπονητές που αυτοπροτείνονται σε ομάδες για να πάρουν μία δουλειά, εγώ δεν θα το κάνω ποτέ αυτό».

 

Για το ενδεχόμενο να «ξενιτευτεί»: «Σίγουρα σκέφτομαι το εξωτερικό. Δεν το κρύβω ότι το μυαλό μου είναι στο εξωτερικό. Υπήρχαν κάποιες προτάσεις αλλά δεν προχώρησε το θέμα την τελευταία στιγμή. Ήμουν σε προχωρημένες συζητήσεις με την Αλ Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας, που έχει πάρει δύο φορές το Τσάμπιονς Λίγκ της Ασίας. Το έχω πει και στον κ. Χατζηνικήτα, ότι αν προκύψει κάτι από το εξωτερικό, θα φύγω. Για την ώρα πάντως είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος και δίνω τον καλύτερο μου εαυτό».

 

Για τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος και τους στόχους του: «Τίποτα δεν είναι απίθανο, είμαστε μέσα στους στόχους μας ακόμη. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη από την κορυφή. Έχουμε να παίξουμε με ανταγωνιστές μας, οπότε ελπίζουμε γιατί θα πρέπει να κερδίσουμε τα μεταξύ μας παιχνίδια. Η ομάδα είχε κάποιες καλές βάσεις όταν ανέλαβα και στηριχθήκαμε σ’ αυτές. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά και βάλαμε κάποια λιθαράκια. Στο παιχνίδι με τη Ρόδο δεν πήγαν καλά τα πράγματα, ίσως και η απουσία μου επηρέασε τα παιδιά. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο και πρέπει να σηκωθούμε όρθιοι γιατί τίποτα δεν έχει χαθεί. Θέλω να υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια και οι παίκτες να χαίρονται και να παίζουν για την ομάδα. Αυτό το έχουμε καταφέρει. Τα παιδιά είναι μια γροθιά και παίζουν ο ένας για τον άλλο. Η φιλοσοφία μου εξαρτάται από τους παίκτες που έχω στην ομάδα μου. Δεν έχω θέμα με συστήματα και σχηματισμούς, δεν είμαι κολλημένος σ’ ένα σύστημα και προσαρμόζομαι στις δυνατότητες μας. Μου αρέσουν οι ομάδες που είναι αποτελεσματικές στην άμυνα και στην επίθεση. Από δω και πέρα να περιμένουμε τα καλύτερα. Θα παλέψουμε ξεχωριστά για κάθε παιχνίδι και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Νομίζω ότι θα έχουμε μία πολύ καλή πορεία και γιατί όχι να πετύχουμε και το στόχο μας την άνοδο στη Β’ Εθνική.

 

Για το αν προλαβαίνει όλες τις υποχρεώσεις του: «Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ειδικά τώρα με τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος, ο χρόνος είναι ελάχιστος. Τελειώνει η μία προπόνηση και πρέπει να ασχοληθείς με την επόμενη, το ίδιο και με τους αγώνες. Παλαιότερα οι προπονητές έκαναν 2-3 πράγματα, τώρα έχουν αλλάξει πολλά. Με γεμίζει όμως η προπονητική, μου αρέσει και γι’ αυτό ασχολούμαι».

Related posts

Με την απόκτηση του Δημήτρη Τσικρικά ενισχύθηκε η Ζάκυνθος

Abola Team 3

Πάρις Κωνσταντακόπουλος: “Δεν ζαλίζει η κορυφή τον Αήττητο”.

Abola Team 2

Παρασκευή η αναχώρηση της Ρόδου για το ματς με Ιωνικό

Abola Team 2