free page hit counter
22.5 C
Αθήνα
18 Απριλίου, 2024
Abola.gr
ABOLA PLUSΔΙΕΘΝHΚΟΡΩΝΟΪΟΣΥΓΕΙΑ

Στα 31 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε υπάρχουν 21 νέα κρούσματα, τα οποία ήταν συνταξιδιώτες του 66χρονου άνδρα – ένατου κρούσματος στην Ελλάδα.
Πρόκειται συγκεκριμένα, για μέλη της προσκυνηματικής ομάδας, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου ταξίδεψε στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.  Συμπεριλαμβανομένων των 21 νέων κρουσμάτων, τα οποία ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα ανέρχεται στα 31.
Εξ αυτών, ο 66χρονος νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία και τελεί υπό διαρκή και στενή παρακολούθηση, ενώ με ηπιότερη πνευμονία νοσηλεύονται δύο ακόμη άτομα. Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Την ίδια ώρα, μάλιστα, συνεχίζεται ο έλεγχος και των υπόλοιπων μελών της ίδιας ταξιδιωτικής ομάδας. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 24 άτομα (σ.σ. 21 θετικοί).
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η ιχνηλάτηση των επαφών των παραπάνω κρουσμάτων, με τη σχετική διαδικασία να συνεχίζεται. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 400 επαφές.
Ο κ. Τσιόδρας, παράλληλα, εκτίμησε ότι «τις επόμενες βδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα». Κι αυτό, διότι ο νέος κορονοϊός επεκτείνεται και μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην εποχική γρίπη.
 Ξεκαθάρισε δε, ότι η νόσος είναι ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία και ότι δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ιατρική φροντίδα χρειάζονται, όσοι έχουν σοβαρότερα συμπτώματα, όχι όλοι. Ειδική μνεία έκανε και στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τους νομούς Ηλείας, Ζακύνθου και Αχαΐους, τόποι καταγωγής των μελών της εκδρομικής ομάδας. «Τα μέτρα έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορα μεταφορά της νόσου στις περιοχές αυτές» διαμήνυσε ο κ. Τσιόδρας.
Ερωτηθείς αν «έγιναν όλα σωστά» στην περίπτωση της Ηλείας, ο ειδικός επιστήμονας ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό». «Δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος το Ισραήλ. Δεν αφορούσε την περιοχή Ισραήλ το μέτρο επιτήρησης του νέου ιού. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού. Είναι ένας ιός που περνάει κάτω από τη μύτη μας» διευκρίνισε, χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα δεν πληρούσε τον ορισμό κρούσματος.  «Εδώ και δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι στην επιτελική ομάδα, γνωρίζουμε ότι ο ιός περνάει τα σύνορα και μεταδίδεται από ασυμπτωματικές μορφές. Γι’ αυτό έχουν σημασία τα μέτρα υγιεινής» συνέχισε, στον ίδιο τόνο.
Ρέθυμνο:  Κλειστό το πανεπιστήμιο μετά από απόφαση της πρυτανείας
Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού εξετάζεται στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου. Ο νεαρός φοιτητής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, «ο νεαρός προσήλθε στο νοσοκομείο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τους γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος του Ρεθύμνου. Άμεσα οι γιατροί έλαβαν δείγμα και το έστειλαν στο Ηράκλειο ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση από το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστήμιου και πάντα σε συνεννόηση με τον καθηγητή κ. Σουρβίνο». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση του περιστατικού όλα κινούνται με βάση το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων και όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, δεν πρέπει οι πολίτες να λειτουργούν κάτω από καθεστώς ανησυχίας ή πανικού.
Πηγή: imerodromos.gr

Related posts

Άρχισαν να “σπάνε” τη Λιλ Ρώσοι και Άγγλο

Ρένος Γιαμπουράς

Ισλανδία – Αυστρία 2-1

Abola Newsroom

Η τροφή που όλοι πετάμε, καταπολεμά τον καρκίνο

Abola Team 2