Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΕΙΔΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 2ου ΓΕ.Λ. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ.
Συγκεκριμέναπρώτευσεμετηνεπιστημονικήέκθεσητουστην ηλικιακήκατηγορία16-18ετώνμετηνθεματολογίαπουαφορούσε τον τρίτο στόχο, δηλαδή τοεξάγωνο στον βόρειο πόλο του Κρόνου.
Η αποστολή του διαστημοπλοίου Cassini έχει μπει στο τελευταίο της στάδιο και οι επιστήμονες της NASA και της ESA λαμβάνουν τα εντυπωσιακάδεδομένατης,όλοκαιπιοκοντινήςπτήσηςστον Κρόνο.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την εξαιρετική ανακοίνωση για τον Εγκέλαδο, ενώ πριν μερικές μέρες το Cassini αποχαιρέτισε τον Τιτάνα και τις λίμνες του για να περάσει ανάμεσα στον Κρόνο και τους δακτυλίους του, ώστε να λάβουμε την πιο κοντινή φωτογραφία του Κρόνου που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.
Και ενώ η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα δεδομένα για κόσμους που βρίσκονται (σχετικά) κοντά μας και ταυτόχρονα είναι τόσο εξωτικοί, ο τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και, με την υποστήριξη της ομάδας SpaceGates για την επικοινωνία και τηννδιάδοση της Αστροφυσικής και της Διαστημικής είχαν την ευθύνη και τη μεγάλη χαρά να διοργανώσουν στην Ελλάδα τον τελευταίο.
Αφού η αποστολή του διαστημοπλοίου τελειώνει, μαθητικό διαγωνισμό επιστημονικής έκθεσης της NASA και της ESA για μαθητές 10-18 ετών «Επιστήμονας του Κασσίνι για μια μέρα».
Στους μαθητές δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν και αυτοί μέλη της επιστημονικήςομάδαςτουCassiniέχονταςέναδιαστημόπλοιογια εργαστήριο.ΚαιενώστηνπραγματικότητατοCassiniθα παρατηρούσεκαιτουςτρειςστόχουςπουείχεεπιλέξειηειδική ομάδατηςNASA,ταπαιδιάκλήθηκαννααναγνωρίσουντην
ιδιαίτερη επιστημονική αξία που έχει ο καθένας και να επιχειρηματολογήσουν για ποιο λόγο πρέπει το διαστημόπλοιο Cassini να στραφεί προς αυτούς.
Ηβράβευσηθαλάβειχώραστις30ΙουνίουστηνΜεγάλη ΑίθουσαΤελετώντουΚαποδιστριακούΠανεπιστημίουΑθηνών.Η επιστημονικήέκθεσηκαιταστοιχείατουμαθητήθααναρτηθούν στονεπίσημοιστόχωροτης ESA (ΕυρωπαϊκήΔιαστημική Υπηρεσία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω μαθητής βραβεύτηκε τη φετινή χρονιά και σε διαγωνισμό πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε επίσης σε διαγωνισμό της ESA, στο Astro pi challenge, στον οποίο η εφεύρεσή του προκρίθηκε στις 170 από τις 3000 + συμμετοχές. Φέτος ως πρωταθλητής Ξιφασκίας έλαβε πέντε μετάλλια, συμμετείχε και διακρίθηκε με την Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.