31.1 C
Αθήνα
Ιούνιος 27, 2022
Abola.gr
ΕΠΟ

Κοντονής: «Στην ΕΠΟ λειτουργεί διεφθαρμένο διευθυντήριο»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής

 

Προχώρησε για μία ακόμη φορά σε μετωπική επίθεση κατά της ΕΠΟ και έκανε λόγο για ένα «διεφθαρμένο διευθυντήριο» που έχει «οικονομικά οφέλη απ’ αυτό το καθεστώς και προνόμια που είναι ασύλληπτα για τον μέσο πολίτη σήμερα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε την ανάγκη να έρθουν «νέα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να δώσουν το οξυγόνο και την αξιοπιστία που λείπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο», αλλά και την απόλυτη πεποίθηση εκ μέρους της Πολιτείας ότι θα πάει μέχρι τέλους, ώστε να έρθει η πολυπόθητη εξυγίανση στον χώρο, αλλά και τους ελέχγους που γίνονται στα οικονομικά των ομοσπονδιών και τη απόδοση ευθυνών στις διοικήσεις τους, όταν εντοπίζοται παραβάσεις.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για τη μέχρι τώρα θητεία στο υφυπουργείο, είπε: «Από τη μέχρι τώρα διαδρομή που έχουμε κάνει αυτό που παίρνουμε ως άποψη της κοινωνίας, αλλά και των αθλητικών παραγόντων, σε πλειοψηφία, είναι ότι για πρώτη φορά έπειτα από 20 και βάλε χρόνια έχουν γίνει τόσα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό σε θεσμικό επίπεδο, κατά κύριο λόγο. Αλλά και στο επίπεδο της διαχείρισης. Θεωρώ ότι καταγράφεται αυτή η ευνοϊκή διάθεση της κοινωνίας σε πολλά επίπεδα και με πολλές ευκαιρίες».

Όταν αναλάβατε την αθλητική ηγεσία του τόπου, τι ακριβώς παραλάβατε από την προηγούμενη κατάσταση;

«Παραλάβαμε μια κατάσταση που, να σας πω την αλήθεια, λίγο – πολύ τη γνωρίζαμε. Διότι ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που στην ολότητά του απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Γνωρίζαμε τι επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, βλέπαμε την εγκατάλειψη των σταδίων, γνωρίζαμε ότι στο επίπεδο των ομοσπονδιών υπάρχει ένα καθεστώς ανέλεγκτο και είδα κι εγώ ότι και στο επίπεδο της διοικητικής οργάνωσης στη αθλητική ηγεσία ήταν μια κρατική μονάδα η οποία, κατά κυριολεξία, διαλυμένη».

Πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό να αναμορφωθεί;

«Πάρα πολύ δύσκολο, διότι πρέπει πρώτα να βάλεις μια τάξη στα του οίκου σου. Να μπορέσει, δηλαδή, η κρατική λειτουργία να είναι αποτελεσματική. Πρέπει να επέμβεις μετά στο θεσμικό επίπεδο, να ενεργοποιήσεις νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ, να νομοθετήσεις εκεί που υπήρχαν κενά και το βασικότερο να εφαρμόσεις τους νόμους που, κατά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, είναι απαραίτητοι για να λυθούν τα προβλήματα. Στο δε επίπεδο της διαχείρισης των οικονομικών, σε συνθήκες οικονομικής και δημοσιονομικής στενότητας, έπρεπε να συντηρηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και μάλιστα σε μια προολυμπιακή χρονιά, όπως ήταν το 2015 και να δημιουργηθούν πνεύμονες αθλητικής ζωής σε περιοχές που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένες. Χωρίς, μάλιστα, να πρόκειται για φαραωνικά έργα μεγάλης κλίμακας. Μικρά, αλλά άμεσα χρηστικά από τις κοινωνίες. Αυτά όλα ήθελαν ένα διαφορετικό σχεδιασμό και προσέγγιση. Όλα αυτά έπρεπε να τα κάνουμε μέσα σε ένα χρόνο μικρό. Θεωρώ ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν σοβαρές τομές. Δεν λέω ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά, αλλά έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο ανθρώπινης δυνατότητας. Και συνεχίζουμε».

Να πάμε στο κεφάλαιο «ομοσπονδίες». Ποια η σχέση της κυβέρνησης και τι γίνεται με τις τρεις ομοσπονδίες τένις, μπάντμιντον και ποδηλασίας, στις οποίες τελείωσαν οι έλεγχοι για τα οικονομικά;

«Οντως, έχουν τελειώσει οι έλεγχοι. Βρισκόμαστε, πλέον, στη φάση της απόδοσης ευθυνών με βάση τις διαπιστώσεις του ελέγχου. Οι φάκελοι έχουν διεκπεραιωθεί προς τον οικονομικό εισαγγελέα, τον γενικό γραμματέα αθλητισμού και τον γενικό διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών για τα περαιτέρω. Δεν είναι και οι τρεις ομοσπονδίες στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν παρατυπίες, υπάρχουν καταγγελίες ιδιωτών, διαπιστώσεις για παρανομίες, αλλά όχι του ίδιου επιπέδου».

Με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες τι γίνεται;

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Όλες οι ομοσπονδίες θα ελεγχθούν και όπου το ελεγκτικό συμβούλιο μας προτείνει περαιτέρω έλεγχο και για χρονικές περιόδους πριν από το 2013, δίνουμε άμεση εντολή να γίνει αυτό».

Στο ποδόσφαιρο, είστε σε συνεχή κόντρα με μεγαλοπαράγοντες, αλλά και με την ΕΠΟ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Το γεγονός ότι παράγοντες βάλουν εναντίον μου, πρέπει να σας πω ότι με καθιστά ευτυχή…».

Γιατί σας καθιστά ευτυχή;

«Διότι αυτό σημαίνει ότι τηρώ την υπόσχεση που είδα δώσει όταν ανέλαβα. Ότι θα συμπεριφερθώ έναντι όλων με δίκαιο τρόπο, τηρώντας την ισονομία. Δεν θα ευνοήσω κανέναν και δεν θα αδικήσω κανέναν. Όταν, λοιπόν, ομοσπονδίες, σωματεία ή ανώνυμες εταιρίες βάλουν εναντίον μου και κατά αποφάσεων μου που τους αφορούν, σημαίνει ότι πολιτευόμαστε με δίκαιο τρόπο».

Θέλω να πάμε λίγο στα της ΕΠΟ. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένας «πόλεμος» Γκιρτζίκη – Κοντονή, που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις…

«Εγώ δεν νομίζω ότι προσωποποιείται και αφορά αποκλειστικά τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Θα μιλήσω ευθέως. Στην ΕΠΟ λειτουργεί ένα διευθυντήριο. Ένα απολύτως διεφθαρμένο διευθυντήριο, το οποίο επί χρόνια είχε μείνει ανέλεγκτο. Με τρόπο προκλητικό πολιτευόταν για τουλάχιστον μια δεκαετία. Έκλεινε τα μάτια σε κατάφωρες αδικίες και με τρόπο που έκανε τον Έλληνα να φίλαθλο να αισθάνεται ότι εμπαίζεται, διαμόρφωνε την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Θεωρείτε ότι έκλεινε και κλείνει τα μάτια ή εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα;

«Εκλεινε και κλείνει τα μάτια εκεί που ήθελε και θέλει. Σε κατάφωρες περιπτώσεις αδικιών. Σε περιπτώσεις που έπρεπε να είχε επέμβει η ίδια για να δώσει λύση, απείχε προκλητικά και ουδέποτε την απασχόλησε το ζήτημα που λέγεται διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι η ίδια την εξέθρεψε. Και η ίδια η ΕΠΟ αντιδρά σήμερα με αυτό τον λυσσώδη τρόπο, όχι απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά απέναντι στις προσπάθειες των διεθνών ομοσπονδιών για απόλυτη εναρμόνιση».

Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει αυτό η ΕΠΟ; Θα επιμείνω. Φοβάται να συγκρουστεί με τον όποιο «ισχυρό» ή ακόμη χειρότερα είναι «μαγαζάκι» και εξυπηρετεί συμφέροντα;

«Θα το πω ευθέως. Διότι αυτό το καθεστώς εξασφάλιζε και εξασφαλίζει σε αυτό το άκρως διεφθαρμένο προσωπικό της ΕΠΟ, που υπηρετεί αυτή την πολιτική, προνόμια που είναι ασύλληπτα για τον μέσο πολίτη σήμερα…»

Προνόμια στα στελέχη της ΕΠΟ;

«Βεβαίως…»

Τι είδους προνόμια;

«Οικονομικά οφέλη! Αλλα απ’ αυτά είναι εμφανή και άλλα άδηλα. Ετσι έχει η κατάσταση. Ξαναλέω και πάλι. Υπάρχει ένα απολύτως διεφθαρμένο διευθυντήριο στην ΕΠΟ, το οποίο, μάλιστα, διαπιστώνω ότι έχει και μια διαχρονικότητα. Αυτό διαπλέκεται με συμφέροντα οικονομικά, με παράγοντες, με δημοσιογράφους, με καταστάσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Και προσπαθεί να παραμείνει στη θέση του, μη ελεγχόμενο».

Υπάρχει η πληροφορία ότι είστε αποφασισμένος να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση αν η ΕΠΟ δεν αποβάλλει στελέχη της που εμπλέκονται στην «εγκληματική οργάνωση» ακόμη και με κόστος το grexit. Είναι σωστή;

«Ετσι ακριβώς. Και θα το κάνουμε, όπως το κάναμε και πριν. Εξαιτίας της σθεναρής και αμετακίνητης στάσης που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση, είναι στην Ελλάδα η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, οι οποίες επιλαμβάνονται αυτών ακριβώς των ζητημάτων. Διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με ένα τρόπο εντελώς παράνομο και παράλογο, από την επιτροπή της δεοντολογίας είχαν αποκλειστεί για να ελεγχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρά κακουργήματα! Αν είχε συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδία, τουλάχιστον της δυτικής Ευρώπης ή χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είχαν ελεγχθεί αυτά τα στελέχη από την επιτροπή αυτή».

Η ΕΠΟ και κάποιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων, λένε ότι ο Σταύρος Κοντονής είναι ένας… «Καίσαρας»…

«Από πού προκύπτει αυτό και πως στοιχειοθετείται; Κι εγώ μπορεί να λέω ότι κάποιος είναι κλέφτης, αλλά θα πρέπει να το αιτιολογήσω και να το αποδείξω. Για να μας πουν, λοιπόν, από πού προκύπτει αυτό;

Φαντάζομαι, το λένε λόγω παρεμβάσεων με το νομοσχέδιο. Εσείς τι λέτε;

«Εγώ θεωρώ ότι είμαι από τους λίγους Υπουργούς που έχω σεβαστεί απολύτως το αυτοδιοίκητο. Αυτοδιοίκητο, όμως, δεν σημαίνει ανέλεγκτο. Διότι, κατά το Σύνταγμα, οι ομοσπονδίες δεν είναι μαγαζιά και επιχειρήσεις. Ούτε έχουν αφεντικά. Οι ομοσπονδίες είναι όργανα, στα οποία η Πολιτεία είχε εκχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες για να καλλιεργήσουν το άθλημα προς όφελός του. Και προς όφελος του ελληνικού λαού. Για πείτε μου. Εχω έρθει σε τέτοια σύγκρουση με άλλη ομοσπονδία; Μπορεί να έχω διαφωνίες με άλλες ομοσπονδίες. Άλλο αυτό. Προσπάθησα ποτέ να επηρεάσω εκλογές ή να ορίσω κάποιον άνθρωπο της συμπάθειάς μου ή του χώρου μου σε κάποια θέση; Ποτέ! Αρα, το αυτοδιοίκητο το σέβομαι, αλλά να ξέρουν ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που του παρέχει το Σύνταγμα».

Ως αθλητική ηγεσία του τόπου, ποιο είναι το όραμά σας για το ελληνικό αθλητισμό;

«Πρέπει να πω ότι γενικά ο ελληνικός αθλητισμός μας δίνει μεγάλες χαρές. Με διακρίσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Και το μπάσκετ έχει επιτυχίες και ελπίζω η Εθνική να πάει καλά στο προολυμπιακό τουρνουά, το βόλεϊ που κερδίζει έδαφος και έχει μια πολύ καλή ομοσπονδία. Η γυμναστική, το πόλο, η κολύμβηση φέρνουν διακρίσεις. Ο Πετρούνιας γράφει ιστορία. Αθλήτριες διακρίνονται, όπως για παράδειγμα στην κωπηλασία. Και άλλα πολλά. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στο ποδόσφαιρο. Και στο επίπεδο της ομοσπονδίας και στην Εθνική».

(πηγή: sport-fm)

Related posts

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Ε.Π.Π.: Δηλώσεις Λογαρά (vid)

abola10

Τεράστια νίκη Παπακανέλλου στην Π.Ε.Π.Π.- Οι πρώτες δηλώσεις

abola10

Αναβολές από την ΟΥΕΦΑ

abola10