free page hit counter
14.1 C
Αθήνα
22 Νοεμβρίου, 2024
Abola.gr
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

“Πέταξε” στα ημιτελικά η Γαλλία, 2-0 την Ουρουγουάη

Η Γαλλία εμφανίστηκε ανώτερη στο γήπεδο του Νίζνι Νόβγκοροντ και πήρε μία “σβηστή” νίκη με 2-0 επί της Ουρουγουάης για τον πρώτο προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

 

Η “σελέστε” παρατάχθηκε δίχως τον Έντινσον Καβάνι και είχε ελάχιστες καλές στιγμές για γκολ, με τους “μπλε” να αξιοποιούν τις δικές τους και να φτάσουν στην πρώτη πρόκριση σε ημιτελικά από το 2006.

 

Ο Ραφαέλ Βαράν άνοιξε το σκορ στο 40ό λεπτό για τους Γάλλους με κεφαλιά και ο Αντουάν Γκριεζμάν διπλασίασε τα τέρματα στο 61′ μετά από γκάφα του Φερνάντο Μουσλέρα.

 

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Βραζιλία – Γαλλία στον ημιτελικό της Τρίτης (10/07, 21:00).

 

Τα πέντε πράγματα που μάθαμε:

1. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΒΑΝΙ

Ο Έντινσον Καβάνι δεν πρόλαβε να αναρρώσει από τον τραυματισμό του και δεν βρισκόταν καν στη λίστα του αγώνα, παρότι καθόταν στον πάγκο για ψυχολογικούς λόγους. Ο Όσκαρ Ταμπάρες, στην 20ή παρουσία του σε πάγκο αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου (ισοφάρισε τον Βραζιλιάνο Μάριο Ζαγκάλο, μόνο ο Δυτικογερμανός Χέλμουτ Σεν έχει περισσότερες – 25), προτίμησε να μην αλλάξει διάταξη, αλλά στη θέση του επιθετικού της Παρί Σεν Ζερμέν να χρησιμοποιήσει τον Κριστιάν Στουάνι.

Παρά τα 21 τέρματά του με τη Ζιρόνα φέτος, ο Ουρουγουανός επιθετικός δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όσο αγωνίστηκε. Μάλιστα, στο 1ο ημίχρονο, παρότι η “σελέστε” είχε περισσότερες επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, ο Στουάνι είχε ένα κακό σουτ και τίποτα περισσότερο ώστε να γίνει απειλητικός για την αντίπαλη άμυνα. Με τα “αν” δεν φτιάχνεται η πραγματικότητα, ωστόσο θα παραμείνει ερώτημα αν η Ουρουγουάη θα κατάφερνε κάτι περισσότερο με τον Καβάνι στη σύνθεσή της.

2. ΚΑΝΤΕ ΓΙΑ “ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ”

Η Γαλλία δεν είχε πατήσει γκάζι στη φάση των ομίλων, αλλά στα νοκ άουτ εμφανίζει μία ανοδική εικόνα στην απόδοσή της. Όχι όλη η Γαλλία, αφού υπάρχει ένας παίκτης που παίζει στο “κόκκινο” από την πρεμιέρα της διοργάνωσης. Ο Ενγκολό Καντέ ήταν στους κορυφαίους ή ο κορυφαίος σε κατηγορίες όπως οι μεταβιβάσεις, οι επιτυχημένες μεταβιβάσεις, τα κλεψίματα και τα τάκλιν. Αποτελούσε τη βάση κάθε τρανζίσιον των “μπλε” και η απόδοσή του βοήθησε τους Πολ Πογκμπά και Αντουάν Γκριεζμάν να κάνουν κι αυτοί εξαιρετικό παιχνίδι.

3. ΠΟΙΟΣ ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΡΟΝΑΛΝΤΟ; Ο ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο μονοπωλούν το ποδόσφαιρο γενικά σε ατομικό επίπεδο, όμως όπως έχει αποδείξει η Ατλέτικο Μαδρίτης τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και τρίτος πόλος. Τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι αυτό το τουρνουά, όπου οι δύο σούπερ σταρ αποχαιρέτισαν χωρίς να καταφέρνουν να οδηγήσουν την πατρίδα τους σε μεγαλεία και δόξες. Τουναντίον, ο Γκριεζμάν συνεχίζει, με άκρως ηγετικό ρόλο στην εθνική Γαλλίας.

 

Μπορεί ο Καντέ να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά, ωστόσο αυτό καθιστά εφικτή την παρουσία του επιθετικού της Ατλέτικο σε ρόλο… Μέσι. Ο Γκριεζμάν αγωνίζεται πίσω από τον Ολιβιέ Ζιρού, ένα… δεκάρι σε ρόλο σέντερ φορ. Παίζοντας σε ελεύθερο ρόλο, έχει οδηγίες να συνεργάζεται με τις δύο “σαΐτες” που έχει στα πλευρά του και με τον επιθετικό της Τσέλσι. Τα καταφέρνει περίφημα, ωστόσο αποτελεί και την νο1 επιλογή όσον αφορά στο τελείωμα τον φάσεων, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να γίνεται δημιουργός αλλά και σκόρερ. Το 2-0 έγινε εξαιτίας ακριβώς αυτής της συνθήκης, αφού βρισκόταν σε θέση δημιουργού, όμως προτίμησε να σουτάρει αντί να δώσει πάσα. Παρά τις λίγες πιθανότητες για γκολ, το λάθος το Φερνάντο Μουσλέρα έφερε το 3ο τέρμα του στη διοργάνωση.

 

Ουρουγουάη – Γαλλία 0-2  

 

4. Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΑΤΟΥ ΤΗΣ

Ψυχή, άμυνα από “γρανίτη” και “στημένα”. Αυτή είναι η εθνική Ουρουγουάης σε μία φράση, μόνο που στο παιχνίδι κόντρα στη Γαλλία λειτούργησε μόνο το πρώτο στοιχείο και δεν ήταν αρκετό. Οι “μπλε” δεν δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες στη διάρκεια του 90λέπτου, όμως κατάφεραν να “πλήξουν” τη “σελέστε” ακριβώς εκεί που δεν περίμενε κανείς: στον αέρα.

 

Ουρουγουάη – Γαλλία 0-1  

 

Στη φάση του 40ού λεπτού, ο ύψους 1,91 και ικανός στο ψηλό παιχνίδι Βαράν έκανε κίνηση 20 μέτρων παράλληλα με το τέρμα και βρέθηκε στο πέναλτι αντίπαλος με τον ύψους 1,86μ. Στουάνι. Η αμυντική λειτουργία αυτή μόνο Ουρουγουάη δεν θυμίζει και “τιμωρήθηκε” γι’ αυτό με το 1-0. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 1ο ημίχρονο κι όσο ο αγώνας ήταν ακόμα αμφίρροπος, οι Νοτιοαμερικανοί στην άμυνα είχαν κερδίσει 4/12 εναέριες μονομαχίες (στο παιχνίδι με την Πορτογαλία στο ημίχρονο είχαν 7/14).

 

5. Ο ΕΜΠΑΠΕ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

Σε όλο αυτό το ματς, απουσιάζει από τους πρωταγωνιστές ένα όνομα. Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν είχε ασίστ ή γκολ, δεν έχασε κάποια μεγάλη ευκαιρία, δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος. Η φάση που ξεχώρισε ήταν η υπερβολική αντίδρασή του σε χτύπημα εκτός φάσης που δέχθηκε στο 2ο ημίχρονο, μετά από το 2-0, με συνέπεια να διογκώσει τον ήδη μεγάλο εκνευρισμό των Ουρουγουανών και να έχει τον Ντιέγκο Γκοδίν από πάνω του να ουρλιάζει, όσο εκείνος ήταν πεσμένος στο έδαφος, προσποιούμενος τον τραυματία.

 

Η πτώση του Εμπαπέ  

 

Όλα αυτά ανήκουν στην αναπόφευκτη διαδικασία ενηλικίωσής του. Μία ενηλικίωση που τον ήθελε στο 1ο ημίχρονο να κουβαλάει τη Γαλλία στις πλάτες του επιθετικά, με 5/7 ντρίμπλες. Απέναντι σε έναν εξαιρετικό αριστερό μπακ στη διοργάνωση, τον Ντιέγκο Λασάλτ, ο 19χρονος επιθετικός έκανε ένα αρκετά καλό παιχνίδι, έστω κι αν δεν παρήγαγε αποτέλεσμα. Στο τέλος μπορεί στα highlights να μείνει η “κοκορομαχία” του με τους Ουρουγουανούς και τον Βαράν να τον προστατεύει από τη μήνη του, ωστόσο ο φορ της Παρί Σεν Ζερμέν συνεχίζει στις ίδιες υψηλές ταχύτητες, είτε σημειώνει δύο γκολ όπως κόντρα στην Αργεντινή είτε όχι, με συνέπεια να κερδίζει την “πατρική” αγκαλιά του Ντιντιέ Ντεσάμπ στο τέλος.

 

Γήπεδο: “Νίζνι Νόβγκοροντ” (Νίζνι Νόβγκοροντ)

 

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

 

Βοηθοί: Ερνάν Μαϊντάνα (Αργεντινή), Χουάν Πάμπλο Μπελάτι (Αργεντινή)

 

Τέταρτος διαιτητής: Αλιρεζά Φαγκανί (Ιράν)

 

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γκοδίν, Λασάλτ, Τορέιρα, Νάντες (73′ Ουρεταβισκάγια), Βεσίνο, Μπεντανκούρ (59′ Ροντρίγκες), Σουάρες, Στουάνι (59′ Γκόμες)

 

ΓΑΛΛΙΑ (Όσκαρ Ταμπάρες): Λορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ, Πογκμπά, Καντέ, Εμπαπέ (88′ Ντεμπελέ), Γκριεζμάν (90+3′ Φεκίρ), Τολισό (80′ Ενζονζι), Ζιρού

 

Γκολ: 40′ Βαράν, 61′ Γκριεζμάν

 

Κίτρινη κάρτα: 38′ Μπεντανκούρ, 69′ Ροντρίγκες / 33′ Ερναντέζ, 69′ Εμπαπέ

Πηγή 24 Media

Related posts

Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 1-1

Abola Team 2

Στα «κυανόλευκα» Χασομέρης, Κουκόλης

Abola Team 2

Οριστική διακοπή στo Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός

Abola Team 2